Jakie mięso nadaje się na rybne burgery?
W dobie rosnącej popularności zdrowego stylu życia rybne burgery stają się ciekawym rozwiązaniem dla tych, którzy nie chcą rezygnować z przyjemności jedzenia fast foodów, ale jednocześnie pragną dbać o swoje zdrowie. Dzięki bogactwu białka, zdrowych tłuszczów, witamin oraz niewielkiej ilości kalorii rybne burgery stanowią doskonałą alternatywę dla klasycznych burgerów z mięsem wołowym. Jakie gatunki ryb najlepiej sprawdzą się jako składnik smakowitych i soczystych rybnych burgerów?
Łosoś - król rybnych burgerów
Łosoś to gatunek ryby, który zyskuje coraz większą popularność w polskiej kuchni. Charakteryzuje się wyjątkowo delikatnym smakiem oraz miękką, ale zarazem sprężystą konsystencją mięsa. Dzięki zawartości kwasów tłuszczowych omega-3 oraz witamin z grupy B łosoś wpływa korzystnie na układ sercowo-naczyniowy, mózg oraz wzrok. Niektórzy badacze twierdzą, że spożywanie łososia może przeciwdziałać rozwojowi choroby nowotworowej. Burgery z łososia można podawać w bułce lub na talerzu z dodatkami. Smak ryby podkreślą świeże warzywa, sosy oparte na majonezie lub jogurcie oraz aromatyczne zioła.
Klasyczne rybne burgery z dorsza
Producenci burgerów rybnych często sięgają po tradycyjne, lubiane przez Polaków ryby. Dorsz to kolejny gatunek, który doskonale sprawdzi się jako składnik rybnych burgerów. Jego mięso jest białe, delikatne i niezbyt tłuste, co sprawia, że idealnie nadaje się do różnorodnych kulinarnych eksperymentów. Dorsz to również źródło wielu cennych składników odżywczych – zawiera między innymi witaminy z grupy B, witaminę A oraz sole mineralne takie jak magnez, fosfor czy potas. Doskonałym uzupełnieniem rybnych burgerów podanych w bułce lub na talerzu będą znane warzywa takie jak sałata, pomidor czy ogórek. Klasyczne sosy na bazie majonezu lub musztardy sprawią, że burger będzie nie tylko pyszny, ale też sycący.